100 ΧΡΟΝΙΑ

Πλούσια ιστορία

Η ΙΔΕΑ

Ήταν το 1908 όταν ο αιδεσιμότατος Mc Carroll και η σύζυγός του ίδρυσαν ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για αγόρια στην Κύπρο: την Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας. Το ζευγάρι είχε αρχικά φτάσει στην Κύπρο από τη Βόρεια Αμερική, με σκοπό να ιδρύσει ένα δημοτικό σχολείο στο νησί. Ωστόσο, αργότερα πήραν την άδεια να ανοίξουν ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα τμήμα για κορίτσια άνοιξε το 1916, αλλά έκλεισε τρία χρόνια αργότερα. Υπήρχε, επομένως, ζήτηση για ένα αγγλικό σχολείο για κορίτσια στο νησί. Έτσι προέκυψε η ιδέα οφ μια Αμερικανική Ακαδημία για κορίτσια πέρασε.  

ΤΑ ΠΡΏΤΑ ΧΡΌΝΙΑ

Η Αμερικανική Ακαδημία Κοριτσιών, όπως ονομαζόταν τότε, άνοιξε τις πόρτες της στις 16 Οκτωβρίου 1922. Ξεκίνησε τόσο ως ημερήσιο όσο και ως οικοτροφείο, με δεκατρείς μαθήτριες να εγγράφονται την πρώτη χρονιά. Δύο από αυτές ήταν εσωτερικές μαθήτριες. Τόσο το σχολείο όσο και το οικοτροφείο βρίσκονταν αρχικά οn στη δυτική πλευρά της παλιάς πόλης της Λευκωσίας. Η πρώτη διευθύντρια της Ακαδημίας ήταν η Αμερικανίδα Lola Weir, από το 1922 έως το 1925.,με κα Ada Wilson ως βοηθός τηςΗ κα Blanche Mc. Crea ανέλαβε το 1925 και παρέμεινε διευθύντρια της Ακαδημίας μέχρι το 1961. Μέχρι το 1927 φοιτούσαν στη σχολή 89 μαθητές. Η ανάπτυξη του σχολείου ήταν ραγδαία και εντυπωσιακή! 

Ο ΔΕΎΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΌΣΜΙΟΣ ΠΌΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΚΌΛΟΥΘΆ ΤΟΥ

Λόγω του φόβου εχθρικής δράσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ακαδημία εκκενώθηκε και μεταφέρθηκε στο Κερύνεια το σχολικό έτος 1941-42, για να επιστρέψει στη Λευκωσία το επόμενο έτος. Το 1955, με την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ η Ακαδημία μεταφέρθηκε στις σημερινές της εγκαταστάσεις, έξω από τα τείχη της πόλης. Η μετεγκατάσταση της Ακαδημίας έδωσε στο σχολείο μεγαλύτερο χώρο και μεγαλύτερα κτίρια. Η ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960 σηματοδότησε ένα νέο ξεκίνημα για το σχολείο σε μια ολοκαίνουργια εποχή. Το μέλλον lay μπροστά! 

ΤΑ "ΧΡΌΝΙΑ ΤΟΥ PSILOINIS"

Η δεκαετία του 1980 και η δεκαετία του 1990 στην Ακαδημία σημαδεύτηκαν από το όνομα ενός και μόνο ανθρώπου: Χρήστος Psiloinis. Mr. Psiloinis έγινε ο πρώτος Κύριος το 1981. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2001. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, το σχολείο επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο, τόσο στον αριθμό των φοιτητών του, αλλά και σε επίπεδο εδάφους. Πολλές επιτυχημένες προσωπικότητες της σημερινής κυπριακής κοινωνίας σπούδασαν στην Ακαδημία κατά τη διάρκεια αυτών των δύο δεκαετιών. Η Αμερικανική Ακαδημία Λευκωσίας ήταν τότε ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού. 

Ο Δρ. Joseph Mc.Farland έγινε διευθυντής του σχολείου για το σχολικό έτος 2002-03, ακολουθούμενος από τον Ο Δρ. Joseph Worsham (2003-06) και Ο Δρ. David Sloss (2006-07). Με την το κλείσιμο της αρμενικής Melkonian Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο στην 2005, ένας μεγάλος αριθμός των φοιτητών της μετακόμισε στην Ακαδημία για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Αυτό έδωσε νέα πνοή στο σχολείο και οδήγησε στην περαιτέρω επέκτασή του. Ο κ. Gianfranco Onesti ήταν η Ακαδημίας Διευθυντής από το 2007 έως το 2012, ακολουθούμενος από τον κ. Richard Wildsmith από το 2012 έως το 2016. Ο κ. James Gillanders (2016-2021) οδήγησε την Ακαδημία στη νέα δεκαετία, η οποία έφερε μαζί της νέες και απροσδόκητες προκλήσεις. 

Βιβλίο για την εκατονταετηρίδα της AAN

Το βιβλίο για τα εκατό χρόνια της Αμερικανικής Ακαδημίας Λευκωσίας έχει κυκλοφορήσει! Το βιβλίο 300 σελίδων μας ταξιδεύει στην ιστορία της σχολής και περιλαμβάνει πολύτιμο αρχειακό υλικό από τα εκατό χρόνια λειτουργίας της σχολής, καθώς και όλες τις στιγμές που διαμόρφωσαν την ύπαρξή της. Το βιβλίο, το οποίο έγραψε και επιμελήθηκε ο Σταύρος Σταύρου, είναι αποτέλεσμα διετούς ερευνητικής διαδικασίας. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το γραφείο του σχολείου ή να το στείλετε στο σπίτι σας με courier.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε +357 22 664266

Εορτασμός της εκατονταετηρίδας της AAN

Μια ειδική εκδήλωση για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στην πλατεία του σχολείου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι απόφοιτοι της Αμερικανικής Ακαδημίας Λευκωσίας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους συμμαθητές τους και να γιορτάσουν τα εκατό χρόνια του σχολείου. Μεταξύ των καλεσμένων ήταν ο Δήμαρχος Λευκωσίας, ο πρώην διευθυντής Joe Worsham και απόφοιτοι της Αμερικανικής Ακαδημίας Λευκωσίας από τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το βιβλίο για τα εκατό χρόνια της Αμερικανικής Ακαδημίας Λευκωσίας. Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από την ιστορία του κινηματογράφου, που ερμήνευσαν ο τραγουδιστής Δώρος Δημοσθένους και ο πιανίστας Θανάσης Μπιλίλης

Φωτογραφίες μέσα από τα χρόνια

OPENING - 1922

Η Αμερικανική Ακαδημία Λευκωσίας είναι ένα σχολείο που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στις 16 Οκτωβρίου 1922. Οι ιδρυτές της, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει νωρίτερα μια Ακαδημία για αγόρια, ίδρυσαν το σχολείο ως απάντηση στην τοπική ζήτηση για ένα αγγλόφωνο σχολείο για κορίτσια- η Αμερικανική Ακαδημία για Κορίτσια

ΝΩΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, ήταν τόσο οικοτροφείο όσο και ημερήσιο σχολείο. Δεκατρείς μαθητές εγγράφηκαν στο πρώτο έτος, δύο από αυτούς ήταν εσωτερικοί μαθητές. Η δασκάλα που ηγήθηκε του έργου ήταν η δεσποινίς Lola Weir, με βοηθό της τη δεσποινίδα Ada Wilson. Η Ελένη και η Ιφιγένεια Αιγυπτιάδη, πρόσφυγες από τη Σμύρνη και πρώην καθηγήτριες στο εκεί Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, εντάχθηκαν στο προσωπικό για να διδάξουν Μουσική και Οικιακή Οικονομία.

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - 1927

Το σχολείο και το οικοτροφείο βρίσκονταν αρχικά στα δυτικά της παλιάς πόλης της Λευκωσίας. Η ανάπτυξη ήταν ραγδαία και μέχρι το 1927 οι μαθητές έφτασαν τους 89.

ΕΚΚΕΝΩΣΗ- 1941,1942

Το σχολικό έτος 1941-1942 η Ακαδημία εκκενώθηκε στην Κερύνεια, λόγω του φόβου εχθρικής δράσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και επέστρεψε το επόμενο έτος.

ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ - 1955

Η μετεγκατάστασή του στις σημερινές του εγκαταστάσεις έξω από τα τείχη της πόλης το 1955 παρείχε πιο εκτεταμένους χώρους και μεγαλύτερα κτίρια.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ - 1976

Το 1976, το σχολείο ανεξαρτητοποιήθηκε από την ιδρυτική του αποστολή με ένα συμβούλιο από Κύπριους εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες που συστάθηκε για τη διαχείρισή του.

ΜΕΙΚΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ -1977

Το 1977, το σχολείο έγινε μικτό και στα χρόνια που ακολούθησαν επεκτάθηκε τόσο ο αριθμός των μαθητών του, όσο και οι χώροι και τα κτίρια του.

ΠΑΡΟΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Με μια πλούσια ιστορία σχεδόν 100 ετών συνεχίζουμε το έργο των προκατόχων μας με τον ίδιο ενθουσιασμό και ζήλο προσφέροντας ποιοτική εκπαίδευση σε ένα περιβάλλον φροντίδας.

Κλείστε μια ξενάγηση

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.